Duurzaamheid

Earth is burning upDe aarde is de enige thuis dat de mensheid heeft. Klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, de afbraak van ecosystemen, de snelle afname van de biodiversiteit en plastic soep: het zijn slechts enkele van de ernstige bedreigingen daarvan.
Intakt onderschrijft initiatieven die kunnen leiden tot een duurzaam gebruik van energie en grondstoffen, en de opwarming van onze planeet kunnen tegengaan.

Groene energie

Datacenters zijn grootverbruikers op het gebied van energie. De servers van Intakt zijn ondergebracht in datacenters die gebruik maken van een schone en duurzame vorm groene stroom afkomstig van een windmolenpark in de Noordzee. Het datacenter betrekt stroom van het reguliere stroomnetwerk en het windmolenpark levert gemiddeld per jaar dezelfde hoeveelheid stroom terug aan het netwerk.

Servers verbruiken niet alleen energie, maar produceren ook een hoop warmte. Als die niet afgevoerd wordt, loopt de temperatuur veel te hoog op. Een milieuvriendelijke oplossing is gebruik te maken van stadskoeling. Zeer koud water wordt opgepompt uit het Nieuwe Meer bij Amsterdam en naar het datacenter geleid voor koeling. Het koelwater warmt op, en het warme water kan op zijn beurt worden gebruikt voor verwarming. Na afkoeling gaat het weer terug naar het Nieuwe Meer.
Een andere slimme oplossing is dat de racks telkens met de voorkant en achterkant naar elkaar toe zijn plaatst. Zo ontstaan warme en koude paden waardoor een zeer effectieve koeling mogelijk is.

Ook onze persoonlijke werkplekken maken veelal gebruik van groene stroom.

Het nieuwe werken

Intakt heeft geen kantoor en geen wagenpark. Geen eigen kantoor betekent ook: geen beton of bakstenen, geen extra computernetwerk, geen extra energieverbruik, etc. Only clicks, no bricks!

Alle medewerkers werken vanuit huis of flexplekken. Dat scheelt niet alleen tijd in zijn algemeenheid, maar ook veel reistijd. Als er toch gereisd wordt, gaan we bij voorkeur met de fiets of het openbaar vervoer. Het vermijden van asfalt en files is goed voor het milieu, de afwezigheid van dagelijkse reistijd gaat energieverspilling tegen, en het effectief besteden van deze gewonnen tijd is ook nog eens goed voor onze klanten.